Augaliniai aliejai – vaistas, kurį turi kiekvieni namai

Skysti riebalai augalinės kilmės yra vadinami aliejais. Tibeto medicinos traktate “Čžud-ši” sakoma: “Žmonės, kurie vartoja aliejų turi stiprų ugnį viduje, jų viduje švaru, kūno jėgos išsivysčiusios, jų spalva gera, jų organai stiprūs, senatvėje jie stiprūs, gyvena iki šimto metų”.
Tibeto medicinoje aliejai yra plačiai naudojami. Juos skiria gerti, naudoja masažui. Kiekvienas aliejus turi savo naudingų medžiagų rinkinį. Turint “karštus” sutrikimus naudojami aliejai, turintys šaltas savybes, kaip vynuogių kauliukų. Turint “šaltus” sutrikimus naudoja aliejus su karštomis savybėmis kaip sezamo aliejus.
Sezamo aliejus yra laikomas vienas naudingiausių aliejų. Jame daug mikroelementų tokių kaip cinkas ir kalcis, vitaminų A ir E. Tibeto medicinoje sezamo aliejus klasifikuojamas kaip karštas ir aštrus. Nusilpus, jis padeda mėsai augti, nutukus, padeda svorį numesti, stiprina kūną, gydo “šaltas” ligas, išvejant Gleives ir Vėją. Sezamo aliejus yra geras esant plaučių ligoms, astmai, sausam kosuliui, dusuliui, rekomenduojamas turintiems cukrinį diabetą, didina trombocitų kiekį ir gerina kraujo krešėjimą, padeda esant pilvo diegliams, nefritui ir pielonefritui, akmenims inkstuose.
Laikant aliejų šviesoje ir kambario temperatūroje, dauguma jų karsta. Sezamo aliejus turi natūralią aktyvią medžiagą sezamolį, kuris suteikią patvarumą ir ilgą šio produkto galiojimo laiką. Be to, sezamolis sugeria ultravioletinius spindulius, dėl ko sezamo aliejus yra efektyvi apsaugos nuo saulės priemonė.
– Sezamo aliejus malšina skausmą. Norint numalšinti dantų skausmą, reikia įtrinti aliejų į dantenas prie skaudamo danties.
– Peršalus, sezamo aliejus pašildomas iki temperatūros 36-38 laipsnių, prieš miegą įtrinti jį į odą, įtrinti į krūtinę, sušildyti ir paguldyti ligonį į lovą.
– Esant pilvo diegliams, nedaug aliejaus įtrinti į pilvą iki kol oda įsigers aliejų.
– Prieš miegą naudinga kojas pamasažuoti su šiltu sezamo aliejumi. O dar geriau paruošti vonelę kojoms iš šildančių žolelių ir prieskonių tokių kaip imbieras.
– Sezamo aliejus gerai tinka nagams stiprinti. Palaikykite pirštų galiukus šiltame vandenyje su citrinos sultimis. Po to nusausinkite ir pamasažuokite kiekvieną pirštą su lašu sezamo aliejaus.
Vynuogių kauliukų aliejus turi labai daug linoleninės rūgšties, kuri aktyvizuoja lipidų apykaitą ir atstato epidermio apsaugines funkcijas. Pagal sudėtį ir savybes vynuogių kauliukų aliejus yra artimas saulėgrąžų aliejui. Turi stiprias antioksidacines ir regeneruojančias savybes. Mažina cholesterino kiekį, stabdo aterosklerozės vystymąsi, turi priešuždegiminių ir baktericidinių savybių. Vynuogių kauliukų aliejus efektyvus nuo celiulito, padeda nuo varikozės ir kuperozės, stiprina ir daro elastingomis kraujagyslių ir limfos kraujagyslių sieneles.
Saulėgrąžų aliejus – vienas geriausių aliejų. Jame daug riebių polinesočiųjų rūgščių, t.y. vitamino F, kuris mūsų organizmui reikalingas ląsteles statyti, hormonus sintezuoti, imunitetą palaikyti. Šios rūgštys suteikia patvarumą ir elastingumą kraujagyslėms, mažina organizmo jautrumą ultravioletiniams spinduliams ir radioaktyviam spinduliavimui, reguliuoja raumenų susitraukimus ir t.t. Saulėgrąžų aliejus taip pat yra pagrindinis šaltinis vitamino E. Tai puikus antioksidantas, kuris apsaugo nuo aterosklerozės ir kitų širdies-kraujagyslių ligų. Jis palaiko imunitetą, stabdo senėjimą, būtinas kepenims, įtakoja lytinių ir kitų endokrininių liaukų funkciją, dalyvauja baltymų ir angliavandenių apytakoje, gerina atmintį.
Rapsų aliejus taip pat turi daug polinesočiųjų riebiųjų rūgščių. Be to, turi daug linoleninės rūgšties. Dėl jos trūkumo organizme gali susiaurėti kraujagyslės ir sutrikti kraujotaka, dėl ko atsiranda insultai ir miokardo infarktas.
Rapso tėvynė yra Indija. Pagal savo savybes rapsų aliejus panašus į alyvuogių, o kainuoja pigiau. Jis ilgai išlaiko skaidrumą ir neturi nemalonaus kvapo dėl oro poveikio kaip pavyzdžiui sojų.
Alyvuogių aliejus – ypač vertingas maisto produktas. Jis vertingas tuo, kad turi daug mononesočiųjų riebalų, kurie mažina cholesterino kiekį ir yra naudingi širdžiai. Dėl to, alyvuogių aliejus stabdo širdies-kraujagyslių ligas.
Reguliarus alyvuogių aliejaus vartojimas mažina riziką susirgti krūties vėžiu.
Nuo senų laikų alyvuoges gyrė dėl jų gydomųjų savybių. Jų lapuose ir vaisiuose yra oleuropeinas – spaudimą mažinanti medžiaga. Žinomi ir šio aliejaus priešuždegiminės savybės. Jis padeda taip pat žaizdoms, opoms bei įsipjovimams gyti. Paskutiniai tyrimai parodė ir šio produkto imunostimuliuojančias savybes. Alyvuogių aliejuje daug antioksidantų: vitaminas A, vitaminai E, K, polifenolai. Jie reikalingi išlaisvinti laisvuosius radikalus. Laisvieji radikalai skatina senėjimą, širdies ir vėžines ligas. Be to, pačios alyvuogės teigiamai veikia virškinimą ir yra gera profilaktika nuo skrandžio opos.
Naudingiausias yra nerafinuotas alyvuogių aliejus aukščiausios rūšies, taip vadinamas provanso. Jis turi specifinį kvapą ir skonį, spalva jo ne auksinė, o šiek tiek žalsva.
Tikrą alyvuogių aliejų lengva yra atskirti nuo padirbto. Natūraliame aliejuje (nesvarbu rafinuotas ar ne), šaltyje atsiranda balti dribsniai, kurie kambario temperatūroje vėl dingsta. Tai vyksta dėl alyvuogių aliejuje esančių kietųjų riebalų, kurie esant šalčiui sustingsta ir atrodo kaip dribsniai.
Kukurūzų aliejus gerai veikia apykaitos procesus organizme ir cholesterino kiekį kraujuje, gerina virškinimą, stiprina kapiliarus. Naudingas gydant moterų ligas ir nervų susirgimus. Dėl didelio vitamino E kiekio teigiamai veikia endokrininės sistemos veiklą, ypač lytinių liaukų, hipofizės, antinksčių, skydliaukės. Padeda nuo raumenų silpnumo ir nuovargio. Naudingas esant astmai, migrenei. Kadangi jame yra lecitinas, kuris neleidžia cholesterinui rinktis ant kraujagyslių sienelių, todėl galime kukurūzų aliejų naudoti esant aterosklerozei.
Linų aliejus turi riebiųjų rūgščių omega-3 ir omega-6 dukart daugiau negu žuvų taukai. Jis mažina “blogojo”cholesterino kiekį kraujyje, o ypač naudingas nėščioms, kadangi padeda formuoti mažylio smegenis ir teigiamai veikia gimdymą. Pakanka vartoti linų aliejaus kelis arbatinius šaukštelius per dieną, dėti jį į salotas ir košes. Taip pat jis gerai veikia odą: nuima dirginimą, greitina mažų žaizdelių ir opų gyjimą gleivinėje. Linų aliejaus negalima šildyti, kadangi dėl aukštos temperatūros jame atsiranda toksinė rūgštis ir  jis greitai karsta.
Kadagio aliejus malšina skausmą, suteikia energijos, valo, šildo ir stiprina. Jis įtrinamas kaip malšinantis skausmą esant reumatui ir podagrai. Kadagio eterinis aliejus skatina atsikosėjimą, yra naudingas esant peršalimo ligoms: respiratorinėms ligoms, gripui, adenovirusinei infekcijai. Jis padeda išvalyti toksinus ir mažina temperatūrą, komplikacijų riziką. Turi minkštą tulžį varančią savybę, kadagio aliejus valo kepenis. Dėl tulžį varančios savybės kadagio aliejų gerai naudoti kai skysčiai užsilaiko organizme, t.y. esant hipertonijai, hipotireozei, širdies nepakankamumui, aukštam spaudimui kaukolėje ir pan. Taip pat naudinga naudoti esant ginekologiniams ir urologiniams susirgimams kaip prostatitas, prostatos adenoma, moterų lytinių organų ir šlapimo sistemos uždegimas. Kosmetologijoje ir dermatologijoje naudoja esant riebiai odai, spuogams: jis valo odą.
Abrikosų aliejus naudojamas valant kraujagysles. Rytų medicinoje sakoma, kad išgėrus 4,5 g karčiųjų kauliukų aliejaus, išeis kirmėlės, išsigydys hemorojus, susmulkės ir išeis akmenys iš šlapimo pūslės ir inkstų. Išoriškai vartojant, padeda nuo hemorojaus. Lašant į ausį džiovintų abrikosų aliejų, nustos ausų skausmai.
Kedrų ir šaltalankio aliejus puikiai apsaugo organizmą nuo peršalimo ligų, padeda esant nemigai, gerina atmintį, dėmesį, klausą.

3 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.