Leho Čoklamsaro rajone yra budistinių studijų institutas, kur, kaip supratau, gali studijuoti visi norintys, ir vienuoliai, ir pasauliečiai. Tai erdvios teritorijos, įėjus su Budos ir besiklausančių mokinių statulomis, organizacija. Paėjus čia kotedžiukai studentams gyventi, toliau mokymo klasės, biblioteka, bendra zona. Mano lankymo metu klasės buvo uždarytos. Bet biblioteka atidaryta. Bibliotekoje gali lankytis visi norintys. Šio instituto teritorijoje, be abejo, daugiausia pamatysi vienuolius. Kažkiek ir paprastų žmonių. Šie visi žmonės, intelektualūs, gaudantys žinias bei išsilavinimą, ieškantys gyvenimo prasmės domisi knygomis, be abejo, religine bei filosofine tematika. Bibliotekoje pastebėjau knygų įvairiomis temomis ir įvairių religijų supažindinti bei įvairių gyvenimo temų pagvildenti. Bet dominuojanti, aišku, tema budistinė.

Išsilavinimas yra tik priemonė siekti laimės ir išvengti kančių. Yra skirtingos edukacinės sistemos priklausomai nuo visuomenės laimės, nelaimingumo ir jų priežasčių supratimo. Ankstyvoji edukacinė sistema kyla nuo Nalandos ir Šri Vikarmašila Mahavihara institutų, kurių mokymo esmė yra tinkamai suprasti psichologinių ir mentalinių kančių priežastis, suprasti prisirišimo, neapykantos ir nežinojimo priežastis, suprasti savo prigimtį. Šiais laikais edukacinė sistema, kuri seka Nalandos tradicijas, yra gerbiama, naudojama.

Pagrindiniai šio instituto siekiai ir tikslai yra:

1. Tiekti kokybišką išsilavinimą norint vystyti ir tobulinti vidinę laisvę greičiau negu išorinį materialinį komfortą.
2. Prisiimti visapusišką atsakomybę ir siekti ilgalaikės laimės skleidžiant budistinį požiūrį tarpusavio sąsajos ir nesmurto.
3. Mokyti šiuolaikiškų dalykų tokių kaip ekonomika, matematika, anglų kalba ir t.t., tradicinei edukacijai einant su laiku koja kojon ir paruošti daug išsilavinusių žmonių, derinant tradicinę ir šiuolaikišką edukaciją.
Instituto tikslas yra pagilinti studentų asmenybės daugialypiškumą diegiant budistinės filosofijos išmintį, literatūrą ir menus.  Tai yra unikali šalies institucija, kadangi jos nuostata yra mokyti visų aspektų budizmo, Himalajų menų ir kultūros prijungiant šiuolaikiškus dalykus.


Instituto tikslai yra juos tobulinti:

1. Budistinės filosofijos ir logikos gilios studijos kartu su istorija, kultūra ir menais.
2. Kanononės literatūros studijos kartu su senovinėmis klasikinėmis kalbomis tokiomis kaip sanskritas, pali ir bhoti bei šiuolaikiškomis kalbomis kaip hindi ir anglų.
3. Šiuolaikiškų dalykų studijos tokių kaip Indijos istorija, Budos istorija, lyginamoji filosofija, politikos mokslai, ekonomika, matematika ir bendri mokslai.
4. Budistinių manuskriptų vertimai iš tibetiečių kalbos į sanskritą, hindi ir anglų.
5. Retų manuskriptų rinkimas ir saugojimas.
6. Budistinės filosofijos, istorijos, menų ir Himalajų kultūros tyrimai.
7. Rinkti ir išsaugoti regiono arheologinės reikšmės meno objektus.
8. Tibeto medicinos studijos, skulptūros, thanka piešimas, tradicinis raižymas ant medžio ir Himalajų architektūros paveldas.

 

Daugiau informacijos apie budistinių studijų institutas galite sužinoti facebook grupėje.

Prenumeruokite mūsų naujienlaiškį

Prenumeruokite mūsų naujienlaiškį

Prisijunkite prie mūsų adresų sąrašo, kad gautumėte naujausias ir naujienas iš mūsų komandos.

sėkmingai užsiprenumeravote!