Phyang vienuolynas yra 18 km nuo Leh. Kai važiavau ten, atrodo, lyg aplink keliai, žmonės, judėjimas, ir štai išnyra vienuolynas, kuris tarsi užsislėpęs tyloje, ramybėje.
Šis vienuolynas yra vienas seniausių Ladake. Jis buvo įkurtas Tashi Namgyalo 16 amžiuje. Iš pradžių jis buvęs Kadampa tradicijos, vėliau, prieš 500 metų tapo Drigungpa mokyklos.
Man labai pasisekė, kad kaip tik tuo metu Phyang vienuolyne vyko festivalis, kurio metu buvo šokami žymieji Čam šokiai. Religiniai kaukių arba Čam šokiai turi savo specifinę choreografiją, atliekamą lamų ir akomponuojama vienuolyno vienuolių muzikantų. Kaukių šokiai yra iš esmės religiniai šokiai, jie išreiškia dievybes per kaukes, vaidina dievybių, saugotojų arba Budos gyvenimą.

Čam ritualiniai šokiai


Pirminis šių šokių motyvas simbolizuoja demoniškų dvasių griovimą ir gyvenimo iliuziją, ritualo aukojimą asmeninei vienuolyno dievybei jidamui bei saugotojams. Šokio metu šokėjai užsidėję įvairias kaukes, kai kurios jų yra grėsmingos, kitos malonios. Tai reprezentuoja įvairias budistinio panteono dievybes. Rūbai šokėjų pagaminti iš brokato, šilko kostiumai iš Varanasio arba iš Kinijos, papuošalai iš kaulų. Muzikos instrumentai, kurie naudojami šokių metu yra trimitas, cimbolai, būgnai, varpelis, kriauklė.
Sakoma, kad Čam šokiai atėjo iš Budos Šakjamunio laikų. 14 amžiuje Conkapos mokiniai taip pat naudojo tantrinius šokius, kiekviena Mahajanos mokykla Tibete ir Ladake naudoja šiuos šokius kurie yra dalis religijos. Religiniai šokiai yra svarbus renginys, kurio metu galima paminėti Budos arba kitų didžiųjų meistrų mirtį pagal vienokią ar kitokią tradiciją.
Kaukės yra pagamintos iš molio, sumaišyto su medvilne, išpiešto natūraliais dažais ir papuoštos sidabru ir auksu. Panašiai pagaminti rūbai iš brokato įvairių spalvų baltos, geltonos, raudonos, mėlynos ir žalios. Šokėjai laiko rankose įvairius mistinius daiktus tokius kaip durklas, ietis, varpelis, vadžra, kaukolė ir damaru.
Populiariausios dievybės, kurios pasirodo per šokius yra juodos spalvos Gonpo, šviesiai juodos spalvos Paldan Lhamo arba Šrivi, geltonos ir raudonos spalvos Vaišramana.

Daugiau informacijos galite sužinoti facebook grupėje.

Prenumeruokite mūsų naujienlaiškį

Prenumeruokite mūsų naujienlaiškį

Prisijunkite prie mūsų adresų sąrašo, kad gautumėte naujausias ir naujienas iš mūsų komandos.

sėkmingai užsiprenumeravote!