Kolumbiją

Kelionė į Kolumbiją atėjo visiškai netikėtai. Apie estų planuojamą kelionę į Kolumbiją, kurios organizatorius ir palydovas yra Kolumbijos pilietis gyvenantis Lietuvoje, aš sužinojau seniai. Bet vis dvejojau vykti ar nevykti. Šamanų šalis, tolima man kultūra. Kažkada seniai skaičiau K.Kastanedos knygas, tik tiek žinių bei įsijautimo į egzotiškos šalies atmosferą.
Visgi aš lėktuve. Skrendu per Madridą. Pasivaikštome, stebime naktinį miestą iš viešbučio viršutinių aukštų. Na gi gražu. Bet apsirengusi aš kaip važiuodama į šiltąją Ispaniją. Ir nežinojau aš kokia ji “šilta” vakarais – brrrrrr. Sušąlau. Na galvoju, Kolumbijoje tikrai sušilsiu. 10 valandų skrydžio, ir aš išlipu šiltojoje Kolumbijoje. Tiksliau vidutiniškai šiltojoje. Kolumbija turi visus orus.

Kolumbijos sostinė – Bogota

Sostinė Bogota – ryte šalta, dieną karšta, vakare labai šalta, kitą dieną kruša, šilta, labai šalta ir tt. Niekada nežinai kokių orų laukti. Na ir staigmenėlė… Ir kitur kur bevažiuosi orai skirtingi, vienur šalta, kitur lyja, trečiur karšta.
Atvažiuojame į viešbutį Grand Park Hotel. Visai geras viešbutis, tvarkingas, su pusryčiais.

Pailsime, ir keliaujame į pirmą pažintį su iš filmų girdėta, matyta Bogota. Visur, kur bepažvelgsi – grafičiai. Grafičiai ant visų sienų, tvorų, pastatų. Pasirodo, Bogota – tai grafičių miestas. Čia grafičiai legaliai leidžiami. Dailininkų piešti grafičiai yra labai gražūs, tematiški, meniški. Yra ir kitokių grafičių.
Keliaujame pasiimti dviračių ir įvyksta veloturas po Bogotą. Tikslas – pamatyti kuo daugiau. Pamatome dangoraižius susimaišiusius su griuvėsenomis; ofisinius rajonus ir žmonių pilnus kavinių rajonus. Pravažiuojame po prostitučių ir bomžų rajoną. Esame perspėti, kad pro jį reikia pralėkti ir jokiu būdu nesustoti. O vajėtau… kaip aš lėkiu. Ant šaligatvių stovi aiškiai paglamžytos prostitutės, netolimais aktyvūs, garsiai kalbantys, užbintuoti, be akies, be dantų bomžai. Nuo tų vaizdų kojos kažkaip mina greičiau ir greičiau. Uffff… Galų gale grąžiname dviračius.

Bolivaro aikštė

Bolivaro aikštė – tai pagrindinė miesto aikštė su pagrindine miesto katedra. Bolivaro aikštė atsirado dar ilgai prieš Kolumbijos nepriklausomybę nuo Ispanijos. Aikštę suprojektavo garsus konkistadoras ir Bogotos įkūrėjas Jimenezas de Quesada. Kai kurie iš revoliucingų įvykių, vykusių šioje aikštėje, yra 1810 revoliucija prieš Ispaniją, popiežiaus Pauliaus VI vizitas 1968 ir M19 partizanų išpuoliai 1980 viduryje. Didelė nacionalinio didvyrio Simono Bolivaro skulptūra naktį ir dieną stebi aikštę. Simonas Bolivaras – viena ryškiausių Pietų Amerikos istorinių asmenybių, žymus karvedys ir politikas. 19 a pradžioje vadovavo nepriklausomybės kovoms, po kurių iš ispanų jungo išsivadavo kelios žemyno kolonijos – Venesuela, Kolumbija, Panama, Ekvadoras, Peru. Viena iš Peru provincijų jo garbei buvo pavadinta Bolivija ir tapo nepriklausoma. Šiais laikais aikštė tebėra svarbi vieta Bogotoje, kur vyksta eitynės, demonstracijos, turgūs, susibūrimai ir kiti svarbūs renginiai. Aikštė man primena Venecijos aikštę dėl balandžių. Galima nusipirkti grūdų, paberti ant delno ir balandžiams atsitupus fotografuotis su jais. Čia pat, šalia senukas su lamomis. Prašom, kas nori fotografuotis.
Užeinu į katedrą. Pasijaučiu kaip Vilniuje. Katedros vidinis išsidėstymas ir išvaizda beveik kaip Vilniaus katedros. Atsipučiu… namuose…

Botero muziejus

Dar užsuku į Botero muziejų. Man patiko muziejus. Originalus. Paveikslai tiesiog pritrenkia savo tiesumu.
Fernando Botero – 20 amžiaus Kolumbijos tapytojas ir skulptorius, geriausiai žinomas išdidintų ir putlių figūrų dalių vaizdavimu. Niujorke tuo metu klestėjo abstrakčiojo ekspresionizmo tapyba, F. Boteras pareiškė, kad tikrojo avangardo reikia ieškoti realizme. Jis įkvėpimo ieškojo klasikinėje dailėje, vėliau laisvų potėpių tapybą pakeitė glotniai nutapytais paviršiais, eliminavo tapybos tekstūrą. F. Boteras žavėjosi klasikiniais dailininkais. Jis yra nutapęs Pjero dela Frančeskos, Engro, Karavadžo paveikslų savas versijas. Kai kurie jo paveikslai turi akivaizdžių sąsajų su klasikiniais kūriniais. Savo kūryboje F. Boteras naudojo Europos modernizmo ir ikikolumbinės Amerikos kultūros motyvus. Kritikai F. Botero kūrybos negailėjo vadindami ją komiška, kvaila arba tiesiog bloga. Nepaisant to, F. Boteras buvo populiariu dailininku. Vėliau jis Paryžiuje pradėjo kurti skulptūras, kurių nemažai pastatyta viešosiose erdvėse įvairiuose pasaulio miestuose. 2000 m. Bogotoje atsidarė Botero muziejus, menininkui padovanojus 123 savo ir 85 tarptautinių menininkų kūrinius. Šį muziejų padovanojo menininkas Fernando Botero Kolumbijos nacionaliniam bankui. Beveik pusė muziejaus eksponatų, kuriuose yra šiek tiek daugiau nei 200 darbai, yra paties Botero sukurti paveikslai, skulptūros ir piešiniai. Kitų garsių menininkų darbai sudaro likusią kolekcijos dalį. Muziejuje reguliariai rengiamos ekskursijos, pokalbiai, konferencijos ir kita veikla. Kai Botero paaukojo muziejų, vietinis laikraštis paskelbė jį „didžiausia dovana, kurią kolumbietis padovanojo savo šaliai“. Šiandien beveik 1000 žmonės kasdien lankosi Botero muziejuje, o lankytojai visada gali nemokamai įeiti.

Bogotos aukso muziejus

Bogotos aukso muziejus neseniai „National Geographic“ buvo paskelbtas vienu geriausių muziejų pasaulyje. Didžiausią dėmesį skiriant aukso vertei ir jo naudojimo būdams laikui bėgant, aukso muziejuje yra didžiausia pasaulyje ikispaninių keramikos, aukso dirbinių ir tekstilės kolekcija. Šiame įspūdingame muziejuje yra daugiau nei 34.000 aukso dirbinių. Paplitęs per penkis kambarius, unikalus eksponatas tyrinėja kelių vietinių kultūrų pagrindus ir šių dienų Kolumbijos istoriją. Muziejus per metus priima daugiau nei 500.000 lankytojų. Tai yra viena populiariausių vietų, kurią keliautojai gali pamatyti Kolumbijoje.
Man aukso muziejus tikrai padarė įspūdį. Apsauga, šarvo durys kiekvienoje salėje. Į vieną sale užėjau. Tamsu. Durys už nugaros užsidarė. Šviesos pradėjo judėti, pasigirdo senovės civiliacijos garsai – uuu, auuuuu…uaaaa… Kita salė piiiilna aukso. Aukso dirbiniai, papuošalai, galvos, kojų, rankų papuošimai. Filmukai apie aukso apdirbimą. Gražu, įdomu – ką bepridursi…

Monserrate šventovė

Monserrate šventovė yra puiki vieta praleisti popietę. 3000 metrų aukštyje virš miesto esančioje šventykloje yra religinė šventovė, graži koplyčia, restoranai. Iš kalno viršaus galime pamatyti neįtikėtiną miesto vaizdą. Norėdami pasiekti šventyklą, galime eiti naujai atidarytu asfaltuotu taku arba važiuoti funikulieriumi. Eiti yra visai įdomu, kadangi pakeliui pereini pro 12a Kristaus kryžiaus stotelių. Viskas gražiai sutvarkyta. Tiesiog malonu.

Maisto turgus

Užsukome į maisto turgų Bogotoje. Čia daug vaisių, iš kurių čia pat gali išspausti sultis. Grenadilo, guanabana, guava ir kiti. Deja, sultis skiedžia su vandeniu. Čia pat įvairių žolelių, daržovių. Daug kas nematyta neregėta…

Daugiau informacijos galite sužinoti facebook grupėje.

Prenumeruokite mūsų naujienlaiškį

Prenumeruokite mūsų naujienlaiškį

Prisijunkite prie mūsų adresų sąrašo, kad gautumėte naujausias ir naujienas iš mūsų komandos.

sėkmingai užsiprenumeravote!