Norbulinkos Institutas įkurtas Sidhpure, šalia Dharamsalos 1988 metais. Jis skirtas išsaugoti Tibeto kultūrą, literatūrą ir menus. Jis pavadintas Norbulinka, Dalai Lamos vasaros rezidencijos Lhasoje vardu. Pastato architektūra taip pat primena Tibeto institutą.
1754 metais Dalai Lama VII įkūrė Norbulinkos institutą Tibete politiškai nestabiliu laikmečiu, organizavo menų ir mokslų institutus nepertraukiamam jų plėtojimui. Tuo pačiu tikslu buvo įkurtas Norbulinkos institutas Indijoje.
Šio instituto teritorijoje yra dviejų aukštų šventykla “Seat of Happiness Temple”, pastatyta 1985 metais japoniško stiliaus sodų apsuptyje. Ji papuošta 1173 Budų freskomis, visų Dalai Lamų freskomis ir piešiniais iš 14 ojo Dalai Lamos gyvenimo. Jo centre 4 metrų paauksuota varinė Budos Šakjamunio statula.

Norbulinkos instituto tikslas

yra išsaugoti menininkų žinias ir technikas, kurių buvo pasiekta tibetiečių budizmo civilizacijos viršūnėje naujoms ateinančioms kartoms, kurios nori tęsti savo kultūrinį paveldą. Norbulinkos misija išsaugoti tibetiečių menus ir kultūrą ne tik tibetiečiams, bet ir visam pasauliui. Kiekvienais metais tūkstančiai lankytojų išbando meno klases iš autentiškų meistrų. Kai žmonės išvyksta, Norbulinkos žmonės tiki, kad svečiai išsineša gilesnes žinias, tos išmintingos kultūros pojūtį ir pasidalins tuo su kitais savo šalyse. Institutas skleidžia Tibeto tradicijas ir paveldą organizuodamas mokymus, švietimą ir suteikia darbo vietas regiono tibetiečiams. Norbulinkos meistrai gamina aukštos kokybės meno kūrinius, rūbus ir namų apyvokos reikmenis.
Čia galima pasimokyti tibetietiškųjų menų, tibetietiškųjų statulų gaminimo, thankos piešimo, šilkografijos, aplikacijos ir siuvimo, medžio drožinėjimo, piešimo ant medžio, popieriaus gamybos, medžio ir metalo gaminių gaminimo.
Taip pat čia veikia meno muziejus, trys svečių namai ir du restoranai. Norbulinka yra pati save išlaikanti organizacija, gaminanti produkciją, parduodanti ir investuojanti  toliau į savo projektus.


Įžengęs į Norbulinką pro vartus, įeini į kitą pasaulį. Štai čia takeliai, vedantys kiekvienas prie kokios nors įdomybės. Prie čiurlenančio upelio akį galima paganyti nuostabiuose japonų stiliaus soduose. Aplink daugybė paukščių linksmina ausį. Besižvalgydami ir besižavėdami mus supančiu grožiu, užeiname į muziejų, į šventyklą, galime pailsėti kavinaitėje. Su naujomis jėgomis toliau galime aplankyti menų klases, išbandyti savo jėgas bei prisiliesti, pajusti tibetietiškojo meno virpesius savo rankose, savo širdyje.

Švietėjiška veikla

1995 metais Norbulinkos Institutas buvo iškilmingai atidarytas Jo Šventenybės Dalai Lamos. Palaipsniui, Norbulinka įtraukė thankos piešimo, statulų gaminimo, thankos aplikacijos, medžio drožybos, aplikacijos, medžio piešimo, siuvimo, audimo, šilkografijos klases.
Čia Norbulinkoje žmonės žino ir siekia išsaugoti kultūrą įtraukiant švietimą kaip pagrindinį komponentą. Tai yra svarbu įdiegti naujoms kartoms savigarbos jausmą kaip savo kultūrinio identiteto. Taigi jie motyvuoti tęsti tradicijas ne tik iš pareigos jausmo, bet iš tikros meilės ir susidomėjimo. Todėl 1997 metais vyriausybės tremtyje pagalba Tibeto Kultūros Akademija suteikė nemokamą mokslą, priemones, mokslininkus bei menininkus, kurie aistringai nori įsigilinti į savo kultūros suvokimą. Švietimas tibetiečiams yra labai svarbus. Čia atvyksta mokiniai iš įvairių Tibeto regionų, kurių šeimos yra ūkininkai, prekybininkai, klajokliai. Dauguma mokinių atvyksta į Indiją paaugliais, kurie ėjo per Himalajus tikėdamiesi gauti galimybę mokytis. Ironiška, jie atėjo mokytis ne Vakarų mokslų, o savo Tibeto  mokslų, kurį gali gauti tik tremtyje. Čia jie mokosi gimtąja kalba religijos, gramatikos, istorijos, poezijos, literatūros, medicinos, anglų ir kinų kalbų. Taip pat yra papildomų užsiėmimų debato, laikraščių kūrimo, krepšinio ir edukacinės programos. Mokymasis trunka 3 metus. Baigę  jie gali čia likti dirbti, mokytojauti, tapti rašytojais.


Losel lėlių muziejus


Šio muziejaus kolekcijoje daugiau kaip 150 lėlių, aprengtų tradiciniais drabužiais iš įvairių Tibeto regionų. Kostiumai, kruopščiai ištirti, ir pagaminti iš tokių pat medžiagų kaip ir būtų originalūs drabužiai, parodo gyvenimo Tibete įvairovę ir turtingumą. Jie demonstruojami vaizduodami tradicinį tibetiečių gyvenimą lėlių pagalba. Losel lėlės sukurtos  vienuolių menininkų grupės iš Drepung Loseling Vienuolyno kaip projektas palaikyti, paremti savo vienuolyną.

Parduotuvė

Norbulinkos parduotuvė siūlo daug produktų sukurtų, pagamintų savo meistrų, nuo thankų iki rankų darbo baldų bei švelnių ir minkštų rūbų. Rūbų medžiagų kokybė ir meistriškumas yra nepakartojami.  Pirkdami iš Norbulinkos, žmonės investuoja ne tik į vieną meno kūrinį, bet remia ateinančias kartas, kad galėtų tęsti misiją.


Vaikų darželis

Norbulinkos darbuotojams veikia nemokamas vaikų darželis. Tai labai palengvina darbuotojų gyvenimą, kadangi jie žino, kad jų vaikai yra netoliese ir yra prižiūrimi. Tai užtikrina, kad motinos gali dirbti ir dienos metu nueiti ir aplankyti savo vaikus. Vaikai augdami kartu, yra artimesni su tėvais ir auga Norbulinkos bendruomenės vertybėse. Jie gauna išsilavinimą, kalba tibetietiškai ir nuo mažų dienų gyvena tibetietiškoje kultūroje. Darželyje mokytojai dirba pagal Montessori metodiką.
2017 metais JŠ Dalai Lama aplankė Norbulinkos Institutą ir pasakė: “Nepaisant daugybės iššūkių per paskutinius 60 metų, tibetiečiai išsaugo savo identitetą; entuziazmas mokytis ir saugoti senąją kultūrą, žinias ir religiją išlieka tvirtas. Tibetiečiai Tibete išgyvena sunkiausią jų istorijos laiką bet tikėjimas ir pasiryžimas  tik auga ir stiprėja. Pagrindinė jėga lankstumui ir nepakartojamai dvasiais yra Tibeto budizmo žinios ir Nalandos mintys, giliai įsitvirtina Tibeto kultūroje ir gyvenimo kelyje.”

 

Daugiau informacijos galite sužinoti facebook grupėje.

Prenumeruokite mūsų naujienlaiškį

Prenumeruokite mūsų naujienlaiškį

Prisijunkite prie mūsų adresų sąrašo, kad gautumėte naujausias ir naujienas iš mūsų komandos.

sėkmingai užsiprenumeravote!