Karmapa – tai pagrindinis ir aukščiausias lama Karma Kagju mokykloje. Karmapą vadina Tibeto jogų Karaliumi, jis yra laikomas sąmoningai pergimstančiu lama (tulku). Karmapos nešioja juodą karūną. Yra manoma, kad pirmą šviečiančią karūną pirmam Karmapai nuaudė iš savo plaukų dakinės kaip pripažinimo jį meditacijos meistru ženklą. O pirmą juodą karūną Karmapai padovanojo kinų imperatorius, pamatęs aplink jo galvą šviesą.
Tradiciškai Karmapų rezidencija yra laikomas vienuolynas Curpchu, įkurtas pirmo Karmapos 1159 metais. Po kiniečių invazijos į Tibetą Karmapa XVI pabėgo su vienuolyno turtais į Indiją ir įsikūrė sikimo vienuolyne Rumtek (Curpchu buvo pilnai kiniečių sunaikintas 1966 metais, o vėliau atstatytas). Po Karmapos XVI mirties atsirado nesutarimai kas bus naujas Karmapa XVII. Šiandienai yra du Karmapos. Abu pabėgę iš Tibeto. Abu gyvena Indijoje. Vienas jų, Urgjen Trinlė Dordžė, kurį pripažino Dalai Lama, dauguma kitų lamų ir kinų valdžia, gyvena netoli Dharamsalos vienuolyne Gjuto. Kitas Karmapa, Trinlė Thaje Dordžė, kurį pripažino šventikai tradicijos Karma Kagju, taip pat gyvena Indijoje. Nei vienam iš jų Indijos valdžia neleidžia užimti vienuolyną Rumtek.

 

Vienuolynas Gjuto

specializuojasi tantrinės meditacijos, tantrinio ritualo meno ir budistinės filosofijos moksluose. Vienuolynas buvo įkurtas Rytų Tibete 1474 metais pagrindinio Dalai Lamos mokinio Džecun Kunga Dhondupo. Po kiniečių įsiveržimo, vienuolyno pastatas buvo sugriautas, o pats vienuolynas perkeltas į Indiją. Naujas vienuolynas yra netoli Jo Šventenybės Dalai Lamos rezidencijos Dharamsaloje. Prie vienuolyno dirba vienuolių universitetas, kuriame studentai mokosi svarbiausių tantrinių tekstų, tokių kaip Guhjasamadža, Čakrasamvara, Jamantaka. Vienuolyne gyvena apie 500 vienuolių. Vienuolynas ir universitetas turi filialų kitose šalyse.

Gjuto mokykloje mokosi  jauni vienuoliai nuo pirmos klasės. Jie mokosi budizmo, mokslo, anglų kalbos. Nuo 2005 metų mokykla pradėjo derinti tradicinį ir šiuolaikišką mokymą.

Gjuto biblioteka yra žinoma nuo 2000 metų. Ji turi vienintelį tikslą – suvienyti mokinius ir suteikti jiems šiuolaikišką išsilavinimą. Biblioteka išleidžia Dalai Lamos knygas ir CD klausyti Dalai Lamos ir kitus mokslininkų mokymus. Biblioteka išleidžia maldų knygas, mokymosi vadovėlius, istorines knygas ir kitą literatūrą pagal poreikį.

Gjuto klinika buvo žinoma nuo 2005 metų. Ji turi tikslą suteikti sveikatos priežiūrą ir medicininį aptarnavimą vienuoliams. Bet visdėlto buvo poreikis kažkur gydytis vienuoliams iš kitų vienuolynų bei paprastiems žmonėms. Tad klinika aptarnauja visus žmones.

 

Daugiau informacijos galite sužinoti facebook grupėje.

Prenumeruokite mūsų naujienlaiškį

Prenumeruokite mūsų naujienlaiškį

Prisijunkite prie mūsų adresų sąrašo, kad gautumėte naujausias ir naujienas iš mūsų komandos.

sėkmingai užsiprenumeravote!