Nečung vienuolynas yra dharmapalos Gjalpo Pecharo pagrindinė pasireiškimo vieta, taip pat Tibeto valstybinio orakulo rezidencija iki 1959 metų. Valstybinis Tibeto orakulas turi ryšį su dievybe Dordžė Drakden – viena iš Pecharo emanacijų, kuri yra pagrindinė dievybė-saugotoja visų Dalai Lamų.
Iš pradžių Nečung šventykla priklausė ningma mokyklai, bet vėliau susiejo su gelug vienuolynu Drepung ir su Penktuoju Dalai Lama. Pagrindinė Pecharo užduotis buvo nuspėti įvairius įvykius ir šalinti įvairias kliūtis.
Komunistinės okupacijos Tibete metu vienuolynas buvo pilnai sugriautas. Valstybiniam orakului ir penkiems vienuoliams pavyko pabėgti iš Tibeto. 1977 metais Dharamsaloje vienuoliai pradėjo iš naujo statyti Nečung vienuolyną. Oficialiai vienuolynas buvo atidarytas 1985 m.  Nuo tada čia gyvena valstybinis Tibeto orakulas – Tupten Ngodup, kuris nuspėja svarbius Tibeto vyriausybei Ir Dalai Lamai įvykius.
Tibeto vyriausybės tremtyje pastatai sudaro bendrą kompleksą, į kurį įeina ir Nečung vienuolynas. Čia yra senovinių rankraščių ir manuskriptų biblioteka, kuriuos pavyko išsaugoti ir išvežti iš sugriautų Tibeto vienuolynų.

Vienuolyno gyvenimas

Vienuoliai Nečung vienuolyne studijuoja įvairius dalykus: budistinę filosofiją, psichologiją, sutras ir tantras. Taip pat tradicinius ritualus – smėlio mandalos kūrimą, meninį piešimą.
Budistinėse ceremonijose naudojami muzikos instrumentai, tokie kaip bubnai, lėkštės, bugnai nga, tibetietiški trimitai ir varpeliai. Tibetietišką trimitą vadina “dunčen”. Šis instrumentas turi labai žemus  garsus. Trimitas gali būti nuo 1 iki 10 metrų.
Kasdienės ceremonijos Nečung vienuolyne skiriamos taikai pasaulyje ir visų gyvų būtybių sveikatai. Bet kiekvienas vienuolynas dar turi ir savo ypatingą uždavinį ir misiją. Nečung vienuolyno pagrindinė misija – saugoti Dalai Lamos ir Tibeto vyriausybės dvasinę energiją. Pagrindinė Nečung vienuolyno vienuolių malda – malda už Dalai Lamos ilgą gyvenimą ir sveikatą.
Iki nesenų laikų pašaliniams negalima buvo dalyvauti ritualuose, bet Dalai Lama XIV pakeitė šią taisyklę. Dabar jei jūs būsite Dharamsaloje eilinės ceremonijos metu, jūs turite šansą užduoti orakului asmenišką klausimą.

Tibetietiškas orakulas – kuten

Kadaise seniai tibetietiškų orakulų buvo daug. Tibetiečiai visais laikais tariasi su orakulais įvairiais klausimais. Orakulai ne tik galėjo nuspėti įvykius, bet ir galėjo padėti atsakyti į jaudinančius klausimus, pamatyti priežastį, kodėl vyksta tas ar kitas įvykis. Tibetietiški orakulai yra mediumai-tarpininkai tarp žmonių ir sąmonės lamų ar kitų energijų (juos vadina saugotojais). Tokius orakulus vadina kutenais, kas reiškia “fizinis pagrindas”. Kutenas suteikia savo kūną dvasiai, kad ta galėtų perduoti reikalingą žinutę.
Per kiekvieną orakulą kalba kita dvasia. Per Nečung vienuolyno orakulą kalba dvasia Dordžė Drakden – Tibeto dievybė-saugotojas.
Orakulas yra ministrų kabineto dalyvis, dalyvauja priimant visus svarbiausius valstybinius sprendimus. Laikoma, kad orakulas niekada neklysta. Dalai Lama ir vyriausybė suteikia orakulo žodžiams didelę reikšmę. Pavyzdžiui, orakulas nuspėjo Tibeto ateitį dar toli iki kinų okupacijos. Orakulas nuspėjo, kad Dalai Lamai teks bėgti iš Tibeto, kad liktų gyvas simbolis šios šalies gyvenimui tęsti, kad įkvėptų savo liaudį gyvendamas Indijoje. Apie Tibeto ateitį orakulas irgi pranešė, bet laikas tam dar neatėjo.
Tam tikromis dienomis vyksta speciali ceremonija, kai orakulas susijungia su vienuolyno dvasia-saugotoju ir kalba savo vizijas. Orakulas apsirengęs savo ritualiniu kostiumu, kuris sveria apie 40 kg. Ant orakulo krūtinės yra didelis veidrodis iš brangakmenių. Ant galvos sunki karūna, sverianti apie 14 kg.
Vienuoliai gieda ir skaito senovinius tekstus, o orakulas įeina į transą. Jo išorė ir balsas pradeda keistis. Orakulas turi keturis padėjėjus, kurie stovi iš keturių jo pusių. Jie padeda jam.
Šventykloje tyla. Orakulas pradeda kalbėti, dažniausiai senu tibetietišku dialektu. Tekstas uoliai surašomas. Kai dvasia perdavė žinutę per mediumą, orakulas įprastai netenka sąmonės ir jį išneša į kitą kabarį. Ten jis atsigauna per 15 min-2 val., geria karštą arbatą ir ilsisi.

 

Daugiau informacijos galite sužinoti facebook grupėje.

Prenumeruokite mūsų naujienlaiškį

Prenumeruokite mūsų naujienlaiškį

Prisijunkite prie mūsų adresų sąrašo, kad gautumėte naujausias ir naujienas iš mūsų komandos.

sėkmingai užsiprenumeravote!