McLeod Ganj yra Dharamsalos priemestis Kangra rajone, Himachal Pradesh apskrityje, Indijoje. Jis žinomas kaip “Mažoji Lhasa”, kadangi čia didžiausias tibetiečių Indijoje skaičius.  Taip pat McLeodGanje bazuojasi Tibeto vyriausybė tremtyje.

Vidutinis aukštis yra 1,082 m virš jūros lygio.

1850 metų kovo mėnesį britai pastatė kareivines ant Kangros slėnio šlaitų. Hindi kalba dharamsala reiškia svečių namus piligrimams. Miestas gavo tokį pavadinimą, kadangi buvo šalia vienos tokių piligrimystės vietų. Britams vadovaujant Indijoje, mieste jie leido karštas vasaras, žmonių daugėjo, ir 1852 metais Dharamsala tapo administracine Kangros apskrities sostine. 1855 metais svarbiausios tapo dvi vietovės – McLeodGanj ir Forsyth Ganj.

Forsyth Ganj ir McLeod Ganj toliau augo ir 1904 metais tapo svarbiais prekybos centrais Kangros apskrityje. Bet 1905 metais įvyko 7,8 balų žemės drebėjimas, kuris sunaikino šiuos miestus, žuvo apie  19.800 žmonių ir tūkstančiai buvo sužeistų.

1959 metais Dalai Lama XIV paliko Tibetą ir priėmė Indijos premjero ministro pasiūlymą naudoti šią vietovę dirbti Tibeto vadovybei tremtyje.  Nuo to laiko tibetiečiai pabėgėliai apsigyvena šiame mieste.  Čia jie kuria vienuolynus, mokyklas, šventyklas.

McLeodGanje yra Jo Šventenybės Dalai Lamos XIV rezidencija ir daugelio tibetiečių namai, taip pat ir vienuolių. McLeodGanj kasmet su Tibeto bendruomene pritraukia tūkstančius visų šalių lankytojų ir savanorių, čia galima lankyti budizmo mokymus, meditaciją ar jogą, treką kalnuose, apsipirkti tibetiečių rankų darbo  ar nacionalinių prekių, paragauti specifinių tibetiečių patiekalų.

McLeodGanj… kitaip aukštesnioji Dharamsala. Tiesiog yra aukščiau kitų priemesčių, arčiau kalnų. Ir oro skirtumas jaučiasi. Čia keliais laipsniai šalčiau. Nusileidi į žemutinę Dharamsalą, ir jaučiasi  tų kelių laipsnių skirtumas.

Ką jau ką čia galima visur pamatyti – tai bezdžiones. Atrodo, tokios mielos, bet nesiartink – gali pulti. Tad reikia būti atidžiam.

Žiema čia nuostabiai graži. Šalta, bet graži. Kalnų sniego viršūnes, atrodo, ranka pasiekti gali. Tokia nuostaba – čia nėra sniego, o visai šalia snieguoti kalnai. O kalnų grožis kaip visad stebuklinis. Į šį stebuklą gali žiūrėti ir žiūrėti, gali žiūrėdamas nusiraminti , gali atvirkščiai pasisemti energijos, idėjų ir minčių. Kalnai – toks universalus dalykas, veikiantis mūsų kūną ir sielą harmonizuojančiai, būtent taip, kaip reikia kiekvienam asmeniškai – tonizuojančiai, raminančiai, meditatyviai, skatinančiai.

Gyvenimas kavinėse

Maistas, valgymo kultūra. Neik valgyti į kavinę, jei skubi. Greitai tikrai nebus. Tai laiko praleidimas, tai bendravimas tiek su draugais, pažįstamais, tiek su nepažįstamais. Tavo užsakytas maistas bus ruošiamas gyvai, dabar, be pusfabrikačių. Kaip šaunu…. Na, higienos ir sanitarijos terminas, matyt, Indijoje neegzistuoja. Tad, psichologiškai tam pasiruoši… ir valgai. Mmmmm, skanu…Virėjai, padavėjai, jei klientų nėra, gali žaisti stalo žaidimą kokį ar ką kitą. Ateis klientas, virėjas atsistos nuo žaidimo, pagamins tau maistą, ir nueis toliau žaisti.

Vieną dieną bevalgant kavinėje užkalbina šalia sėdintis senukas. Jam taip norėjosi papasakoti, pakomentuoti knygą. Atsinešė knygą… pasakoja… supratau, kad jis vienas iš autorių šios knygos. Tad papasakoti, kas jam guli “ant širdies”, kas jam įdomu – labai norisi. Jis pasakoja apie Tibetą, apie Kailašo kalną, apie ežerą, apie šventyklas, apie sugriautų šventyklų griuvėsius. Kalba jis pusiau tibetietiškai, bet atrodo, supranti jį, jo emocijas, jo išgyvenimus. Be abejo, iliustracijos knygoje, palengvina supratimą ir bendrą ryšį.

Tradiciniai rūbai

Staiga sugalvojau pasisiūti tibetiečių nacionalinę suknelę – čubą. Nusipirkau medžiagą parduotuvėje ir nuėjau pas siuvėją. Siuvėjas – senukas, 2 kvadratinių metrų lūšnelėje, kur svarbiausia telpa siuvimo mašina ir jis pats, nuima nuo tavęs matmenis… ir po savaitės čuba pasiūta. Pasimatuoti gali rūbą arba lauke, arba keliauk į savo namus. Nes 2 kvadratuose tikrai netilpsi matuotis. Originalus tas siuvimo salonas…

Tibeto ministrų sąjunga turi 7 departamentus:

vidaus reikalų, religijos ir kultūros, švietimo, sveikatos, saugumo, finansų, informacijos ir tarptautinių santykių. Faktiškai 100-tūkstantinė  tibetiečių bendruomenė tremtyje yra “valstybė valstybėje”, kuri turi savo mokyklas, ligonines ir kita.

Informacijos ir tarptautinių santykių departamento pagrindinė užduotis yra rodyti tibetiečiams ir pasauliui padėtį Tibete.

Saugumo departamentas užsiima Dalai Lamos saugumu bei priima pabėgėlius.

Tibeto parlamentas tremtyje. 2011 metais Dalai Lama pasiliko kaip dvasinis lyderis, bet atsisakė nuo politinės valdžios. Politinė valdžia perėjo Tibeto vadovybei tremtyje, kurio premjer ministru tapo Lobsang Sangay.

Lobsang Sangay – tibetiečių teisininkas, mokslininkas, visuomeninis ir politinis veikėjas. Jis baigė tarptautinę teisę Delio universitete, vėliau laimėjo stipendiją studijuoti Garvardo teisės mokykloje. Organizavo konferencijas universitete su tibetiečių ir kinų mokslininkais, taip pat reguliarius susitikimus Dalai Lamos su 35 kinų mokslininkais.

 

Daugiau informacijos apie McLeod Ganj galite sužinoti facebook grupėje.

Prenumeruokite mūsų naujienlaiškį

Prenumeruokite mūsų naujienlaiškį

Prisijunkite prie mūsų adresų sąrašo, kad gautumėte naujausias ir naujienas iš mūsų komandos.

sėkmingai užsiprenumeravote!