Pasišnekučiavimas su Younten Wangchuk ir Jimba

Younten Wangchuk (35) gimė Tibete ir kaip ir daug kitų tibetiečių atvyko Į Indiją. Jimba (30) yra gimęs Indijoje, jo tėvai atvykę į Indiją. Abu jie gyvena Dharamsaloje. Dirba tibetiečių kalbos ir kultūros išsaugojimo centre. Centro veikla apima 4 sferas: 1. Tibetiečių kalbos mokykla užsieniečiams, 2. Tibetiečių kalbos mokymas nuotoliniu būdu, 3. Tibetietškųjų tekstų surašymas į virtualinę erdvę, 4. Bendruose projektuose su Amerikos, Europos institutais dalyvavimas.

Kodėl užsieniečiai nori studijuoti tibetiečių kalbą?

Budizmo mokymas yra pagrindinis tikslas. Noras suprasti budistinę literatūrą, budizmo mokytojus originalia kalba. Tibetiečių kalba turi savotišką vietą. Ji yra susijusi su budizmu, taip pat su Tibeto kultūra ir menu. Tad žmonės, kurie studijuoja tibetiečių kalbą arba nori įsigilinti į budizmą, arba Amerikos, Europos universitetuose studijuoja šio regiono meną, kultūrą, istoriją ir kitus dalykus. Dalis studentų mokosi kalbos “sau”, norintys paturistauti šiame regione, “prijaučiantys”.

Kokie pagrindiniai taškai besimokant tibetiečių kalbos?

Aplinka. Efektyviausias kalbos mokymosi būdas yra patekti į tam tikrą aplinką, kur girdėtum tą kalbą, mokytumeisi jos būtent ta kalba, įsijaustum į tos kalbos kultūrinę aplinką.

Kokią ateitį jūs matote tibetiečių kalbai?

Domėjimasis… Viso pasaulio žmonės domisi tibetiečių kalba. Tai yra Tibeto bei Tibeto išeivijos kultūros bei istorijos dalis. Tai pasaulio dalies kultūra. Žmonės domėsis, studijuos, tyrinės kalbą.

Kaip europiečiai gali padėti tibetiečių kalbai?

Užsieniečiai gali saugoti ir plėsti Tibeto kultūrą, kalbą. Jei europiečiai ir kiti užsieniečiai saugotų tibetiečių kalbą, rinktų tekstus, išlaikytų šio krašto senovės archetipiją, tai būtų nauda tibetiečių kalbai.

Kokią ateitį jūs matote sau? Čia, Dharamsaloje ar kur nors persikelti? Daug tibetiečių nori persikelti į Europą ar Ameriką.

Ne, aš noriu likti Dharamsaloje. Vystyti tibetiečių kalbą, toliau dirbti šį darbą. Tame aš matau didžiausią prasmę. Tai mano mėgstamiausia bei prasmingiausia veikla. Taip, daug tibetiečių išeivių išvažiuoja į kitus Indijos regionus, taip pat į kitas šalis. Bet vis dėlto daug ir lieka Dharamsaloje bei aplink ir lieka tibetiečių bendruomenėje.

JImba: Nenorėčiau niekur keltis, čia noriu gyventi. Tik kelias vietas norėčiau aplankyti – Tasmaniją bei salą Korėjoje.

[av_gallery ids=’952′ style=’thumbnails’ preview_size=’portfolio’ crop_big_preview_thumbnail=’avia-gallery-big-crop-thumb’ thumb_size=’no scaling’ columns=’2′ imagelink=’lightbox’ lazyload=’avia_lazyload’]

Daugiau informacijos galite sužinoti facebook grupėje.

Prenumeruokite mūsų naujienlaiškį

Prenumeruokite mūsų naujienlaiškį

Prisijunkite prie mūsų adresų sąrašo, kad gautumėte naujausias ir naujienas iš mūsų komandos.

sėkmingai užsiprenumeravote!