Šiek tiek susipažinti su dabartine situacija Tibete

Aktyvus pasipriešinimas Kinijos okupacijai prasidėjo Kham ir Amdo regionuose  1956 metais. Po kelių metų susiformavo partizanų judėjimas Lhasoje. Iš visų Tibeto regionų jungėsi dalyviai, kurių tapo virš 5000. 1959 metais prasidėjo sukilimas Lhasoje, dėl kurio žuvo tūkstančiai tibetiečių. Jo Šventenybei Dalai Lamai 14 buvo nebesaugu likti Tibete ir buvo nuspręsta pasitraukti į tremtį. Vienas iš šio judėjimo dalyvių pasakoja, kad Jo Šventenybę lydėjo visa kelią iki Indijos pasienio. Žmonėms tai buvo vienas didžiausių pasiekimų

Okupacijos laikotarpiu, kinai sugriovė virš 6000  vienuolynų. Išliko sauja vienuolynų – kuriuos atstato patys tibetiečiai – ir naudojami jie turistams, o ne rimtiems ritualiniams centrams. Senovinės statulėlės, paveikslai, raštai naikinami arba parduodami meno mugėse.

Apie 1,2 milijono tibetiečių žuvo tiesiogiai, per tardymus, kankinimus, iš alkio ir darbo stovyklose.

Aplinkos griovimas. Nuo 2009 metų vykdomi kasybos projektai, dėl kurių auga aplinkos tarša. 2012 metais prie įėjimo  į aukso kasyklas susidegino 2 žmonės. Agresyviai  surenkami į bendras stovyklas ir klajokliai. Daugiau kaip 20 žmonių susidegino iš klajoklių šeimų.

Kultūrinė asimiliacija. Tibetiečių kalba turi lemiamą vaidmenį apsaugoti Tibeto kultūrai ir tibetiečių identifikacijai. Kinijai refotmavo Tibeto švietimo sistemą bei perėjo prie mokymosi kinų kalba, taip pat mokomasi apie Tibetą kaip antraelį objektą. Tad besimokančiųjų žinios apie Tibetą, jo istoriją bei kultūrą tampa paviršinės.

Ekonominė marginalizacija. 70 procentų verslo Tibeto sostinėje Lhasoje savininkai yra Kinijos. 40 procentų baigusių Tibeto aukštąsias mokyklas yra bedarbiai.

Tibeto pinigai. Popieriniai piniginiai banknotai atsirado Tibete tik 20 amžiaus pradžioje. Banknotų dizainas turėjo religinių bei nacionalinių simbolių, tokių kaip sniego liūtas ir vėjo vėliavėlės. Tibeto pinigai vadinosi Sang arba Tam ir buvo 1, 5, 15, 50, 100. Po Kinijos atėjimo į Tibetą, pinigai tapo naudojami Kinijos.

Tibetas iki Kinijos okupacijos. Tibetas buvo nepriklausoma šalis daugiau kaip 2000 metų.  Turėjo nuosavą vyriausybę, valiutą, armiją, policiją. 8 –me amžiuje tibetiečiai buvo užvaldę Kinijos senovinę sostinę. Tam tikrais laikotarpiais Kinija turėjo įtako Tibete. Nuo 19 amžiaus britų ir Rusijos imperijos norėjo turėti įtakos Tibete. To rezultatas buvo jų pripažinimas Tibeto kaip pilnai nepriklausomos valstybės.

Dalai-Lama 13 bandė reformuoti ir modernizuoti vyriausybę. Jis nustatė pirmas telegrafijos paslaugas, šiuolaikinę armiją ir palaikė pirmos anglų mokyklos įkūrimą Tibete.

 

Daugiau informacijos galite sužinoti facebook grupėje.

Prenumeruokite mūsų naujienlaiškį

Prenumeruokite mūsų naujienlaiškį

Prisijunkite prie mūsų adresų sąrašo, kad gautumėte naujausias ir naujienas iš mūsų komandos.

sėkmingai užsiprenumeravote!