Vėjo konstitucijos žmonės yra greiti, emocingi, paprastai neaukšto ūgio, pasitempę ir gysloti. Jie nėra fiziškai ištvermingi, bet turi greitą reakciją. Oda yra sausa, išbalusi, ypač veido, plaukai lūžinėjantys ir sausi, galūnės šaltos. Virškinimo sistema yra silpna, dažnas pilvo pūtimas ir meteorizmas, urzgia pilve. Kūno svoris auga sunkiai, bet lengvai krenta. Dėl to, kad maisto energija pereina į judėjimo, emocijų ir kalbėjimo energiją, jie visada išlieka liesi.
„Vėjo“ konstitucijos žmonės greitai pavargsta, tačiau lengvai ir atsigauna. Kai yra sveiki – jie būna greiti, energingi, linksmi, nenuspėjami, kalbūs. Jų gera nuotaika lengvai persiduoda kitiems, jie visada apsupti draugų, mėgsta triukšmingas kompanijas ir visada yra dėmesio centre.
Pagrindinė „Vėjo“ energijos kūne funkcija – nervinių impulsų perdavimas, intelektuali veikla. Ji yra atsakinga už kvėpavimo takų raumenis, širdies ritmą, plaučių judesius (įkvėpimas ir iškvėpimas), taip pat už virškinimo trakto peristaltiką ir apskritai, žmogaus kūno judėjimą.

Vėjo konstitucijos žmonių mityba

Vejo“ kūno konstitucijos tipui:
Rekomenduojamas skalsus, sultingas, aliejingas, karštas ir saldus maistas. Maiste tūri dominuoti saldus, sūrus, aštrus ir rūgštus skonis.
Pagrindiniai teisingos mitybos principai:
Reikia vengti mažai kaloringo, rūpaus maisto, termiškai neapdorotų vaisių ir daržovių, šaltų gėrimų ir maisto su karčiu skoniu. Visų pirma reikia vengti piktnaudžiavimo kava.
Mityboje turėtų būti teikiama pirmenybė produktams su “šildančiomis” savybėmis. Taigi, vietoj cukraus geriau naudoti medų, vietoj kiaulienos – avieną ar jautieną. Maistas turėtų būti turtingo skonio, vidutiniškai sūrus, su pipirais ir kitais prieskoniais. Naudinga valgyti svogūnus, česnakus, imbierą, muskato riešutą, cinamoną, gvazdikėlius, kalendras, kardamoną, kmynus.
Nepriimtina nereguliarus maitinimasis, netvarkinga mityba sausais daviniais, prabėgom, sumuštiniais.
Labai svarbu, kad „Vėjas“ valgytų visada tuo pačiu metu, griežtai vengtų ilgų pertraukų tarp maitinimosi, taip pat vengtų dirbti, mankštintis ar kalbėti tuščiu skrandžiu.

Daržovės ir pieno produktai. Kokie?

Daržovės gali būti valgomos visos, jeigu yra termiškai apdorotos. Naudinga valgyti bulves, morkas, burokėlius, žirnius ir kitas ankštines, soją. Daržovės turi būti pagardintos aliejumi, sviestu, grietinėle ar sūriu, derinant jas su mėsa, ryžiais ar makaronais. Tuo pačiu metu reikia susilaikyti nuo šviežių daržovių salotų termiškai neapdorotų vaisių ar/ir daržovių. Labiausiai vengtini šiuo atžvilgiu citrusiniai vaisiai: apelsinai, citrinos, mandarinai.
Pieno produktus, įskaitant raugintus pieno produktus, reikia rinktis kuo riebesnius. Varškė turėtų būti riebi, geriau saldi, ji yra naudinga karšto apkepo arba pudingo pavidalu, su razinomis, medumi ir uogiene. Sviestas geriausia lydytas, tinka visi aliejai: alyvuogių, saulėgrąžų, sezamo ir tt.
Mėsa, ir riebi, ir liesa, gali būti valgoma be apribojimų: aviena, kiauliena, jautiena, veršiena, visa paukštiena (vištiena, antiena, žąsiena, kalakutiena). Mėsa, kuri mažiausiai pageidautina – ožkiena.
Žuvį, pageidautina, rinktis riebią. Ją gali virti, kepti, troškinti ar kepti orkaitėje. Naudinga valgyti termiškai apdorotas jūros gėrybes: kalmarus, aštuonkojus, krevetes, krabus.
Žali žalumynai paprastai nėra naudingi. Ypač nepageidaujama valgyti žalių petražolių ir salierų, mažiau kenksmingi krapai ir kalendros. Prieš naudojimą žoleles reikėtų nuplikyti su verdančiu vandeniu arba įdėti verdant: 3-5 minutes iki ruošimo pabaigos.

Ką gerti?

Visi gėrimai būtinai turi būti karšti: kakava su pienu, karštas šokoladas, saldi arbata, vaisių ir uogų gaivos, kompotai ir kisieliai. Nepakenks karštas virintas pienas su medumi. Tuo pačiu derėtų sumažinti vaisių sulčių ir gaiviųjų gėrimų vartojimą. Geriau, jei gėrimai bus saldūs arba saldžiarūgščiai, saldžiai aštrūs arba rūgščiai aštrūs. Į kompotus ir uogienes yra naudinga pridėti nedidelį kiekį šviežios imbiero šaknies (suteikia pikantiškumo ir aštrumo ).
Galima valgyti visokiausias kruopas, saldžias, karštas ir su sviestu. Naudingiausios ryžių, manų ir avižinės kruopos, šiek tiek mažiau naudingos – grikių ir sorų kruopos. Makaronų karšti patiekalai tinka visokiausi, pagardinti sviestu arba alyvuogių aliejumi, padažais. Nerekomenduojamas karčiųjų prieskonių naudojimas: krienai ir garstyčios.
Visos saldumynų ir kepinių rūšys „Vėjui“ yra naudingos: saldainiai, šokoladas, tortai, pyragaičiai, keksai, biskvitai, pudingai ir tt. Vienintelis reikalavimas – jie turi būti švieži ir valgomi geriant karštą gėrimą: arbatą, kakavą, šokoladą ar kompotą (kava netinka). Būkite atsargūs su ledais, nepiktnaudžiaukite šiuo šaltu skanėstu. Reikalavimai taikomi duonai: ji neturėtų būti sužiedėjusi, rūpių miltų ir valgoma sausai.
Geriausias maistas „Vėjui“ – karštos, tirštos, skalsios sriubos. Svarbiausia, kad sriuba būtų karšta, ir ne “skysta”.

Daugiau informacijos galite sužinoti facebook grupėje.

Prenumeruokite mūsų naujienlaiškį

Prenumeruokite mūsų naujienlaiškį

Prisijunkite prie mūsų adresų sąrašo, kad gautumėte naujausias ir naujienas iš mūsų komandos.

sėkmingai užsiprenumeravote!